Slovensko   |   English
KONTAKTIRAJTE NAS

Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, SI-6215 Divača

Telefon:
++ 386 (0)5 70 82 104
Faks:
++ 386 (0)5 70 82 105
E-pošta:
Iskanje po straneh
E-obvestila
Če želite prejemati naša obvestila, izberite rubriko in vpišite svoj e-mail naslov:
Obvestila
Novosti

Novice in obvestila

O nastanku škocjanske jame
Datum objave: 21.09.2015   |   Avtor: Darja Kranjc
V petek, 18. 9. 2015, je bil na Škrateljnovi domačiji poseben popoldan. Skupaj z županjo Alenko Štrucl Dovgan, direktorico Varstveno delovnega centra Koper, mag. Dragico Fojan, direktorjem JZ PŠJ, Stojanom Ščuko, sodelujočimi in prijatelji smo obeležili izid slikanice ljudske povedke Kako je nastala škocjanska jama, ki jo je po pripovedi Stanka Šumana Kuntovga iz Betanje zapisala Jasna Majda Peršolja. Že objavljeno pripoved so, v sodelovanju s Parkom Škocjanske jame, ilustrirali uporabniki divaške enote Varstveno delovnega centra Koper in naredili nekaj lepega.
Festival znanstvenega in dokumentarnega filma v parku Škocjanske jame – JAMNARKULT 2015
Datum objave: 08.09.2015   |   Avtor: Darja Kranjc
Ob prvi izvedbi leta 2012. smo se zavezali, da bomo vsaki dve leti poleti na murvinem vrtu Promocijsko kongresnega centra Pr Nanetovh imeli projekcije filmov in video gradiva o naravi in kulturi našega UNESCO Biosfernega območja Kras (BOK) s porečjem reke Reke ter tako posredno evidentirali, hranili, dali na vpogled raziskovalcem in spodbujali tovrstno video produkcijo v naših krajih. Vmes se je v Parku ogromno dogajalo in v lanskem letu ni bilo moč zbrati dovolj časa, ki bi ga posvetili naboru gradiva. Zato smo se odločili, da naš bienalni festival raje eno leto zamrznemo in poskrbimo za njegovo primerno izvedbo v letu 2015.
Biosferno območje Kras na EXPO 2015 v Milanu
Datum objave: 06.07.2015   |   Avtor: Vanja Debevec
Na povabilo Italijanskega biosfernega območja Ledrensi Alpe in Judicaria ter italijanskega ministrstva za okolje, upravljanje s kopnim in morjem, sva se predstavnika Biosfernega obomčja Kras, Marko Požar in Vanja Debevec, v soboto 20. 6. 2015, udeležila predstavitve izbranih biosfernih območij v Evropi in Italiji na posvetu z naslovom »Beyond food sustainability« (prevod V.D: Daljnosežnost trajnosti hrane). Posvet je potekal v Parku Biodiverzitete v dvorani Center Zemlje na EXPO 2015 v Milanu. Posvet je poleg italijanskega ministrstva organizirala pisarna UNESCO iz Benetk, z namenom predstavitve programa MAB in BO območij v Italiji ter krepitve nadaljnjega mednarodnega sodelovanja med BO.
Portal Partnerstva za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje
Datum objave: 12.06.2015   |   Avtor: Darja Kranjc
V maju 2015 je bil s pomočjo Anjel Lavin v okviru Delovne skupine za informiranje in ozaveščanje javnosti postavljen portal Partnerstva za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje katerega član je tudi naš park, ki v letu 2015 znotraj slednjega opravlja obenem organizacijsko, tehnično in organizacijsko upravljavsko funkcijo. Namen portala je zagotoviti večjo dostopnost Partnerstva javnosti. Vabljeni h ogledu.
Boriti se naprej. Sporočilo, ki so ga prepoznale študentke Mreže univerz Parka Škocjanske jame med raziskovanjem sledov premogovništva na Vremskem.
Datum objave: 12.05.2015   |   Avtor: Darja Kranjc
Med 7. in 9. 5. 2015 je skupina študentk drugega in tretjega letnika prve stopnje ter drugega letnika druge stopnje etnologije in kulturne antropologije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom dr. Jožeta Hudalesa, docenta za področje etnološke muzeologije in etnološkega konservatorstva, nadaljevala z zbiranjem gradiva za muzej vremskega premogovništva in se lotila valorizacije Vodarne Draga.
Naš center na ogled v okviru festivala Odprte hiše Slovenije 2015
Datum objave: 04.05.2015   |   Avtor: Darja Kranjc
V nedeljo, 17. 5. 2015, ob 11h vabljeni na ogled Promocijsko kongresnega centra Pr Nanetovh z arhitektko Silvijo Kajzer. Dogodek je del programa festivala Odprte hiše Slovenije 2015.
Sodelujte z nami pri ohranjanju in varovanju kulturne dediščine
Datum objave: 04.05.2015   |   Avtor: Darja Kranjc
Tak je poziv razstave, ki smo jo ob podpori županje Občine Divača Alenke Štrucl Dovgan odprli v soboto, 18. 4. 2015, v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh v Matavunu. Razstavo z naslovom Vodni viri in Južna železnica na Biosfernem območju Kras (in porečju Reke), ki jo je finančno podprl Park Škocjanske jame, Slovenija, so na pobudo in v sodelovanju z dr. Josipom Orbanićem v okviru Odbora za varstvo kulturne dediščine BOK in PR pripravili Jasmina Klopčič, Mateja Urbančič, Sitka Tepeh, Anu Kahuna in Ivan Simčič. Oblikovanje je opravila Pika Ciuha.
Gospodar volkov v slovanski folklori
Datum objave: 27.03.2015   |   Avtor: Darja Kranjc
Bila je deževna, turobna sreda, 25. 3. 2015, popoldan. V goste je prišla dr. Mirjam Mencej, redna profesorica folkloristike in primerjalne mitologije na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. V sklopu izobraževalnega programa Parka Škocjanske jame, Slovenija je spregovorila o prepletanju narave in kulture skozi prizmo lika gospodarja volkov v slovanski folklori.
Ženske in rokodelstvo: Od papirnatih rož do copat in še vse vmes
Datum objave: 16.03.2015   |   Avtor: Darja Kranjc
V četrtek, 12. 3. 2015, smo bili v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh v Matavunu priča izjemno zanimivemu popoldnevu, ki so ga soustvarili učenci in učenke z mentoricami Mreže šol parka Škocjanske jame ter gostja dr. Tadeja Primožič. Letošnja sklepna predstavitev rezultatov raziskovalnega dela v počastitev dneva žena je bila posvečena vlogi ženske v rokodelstvu v naših krajih nekoč.
Na čezmejnem Krasu je bilo ustanovljeno Partnerstvo za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje
Datum objave: 03.03.2015   |   Avtor: Darja Kranjc
Park Škocjanske jame, Slovenija je v petek, 27. 2. 2015, v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh v Matavunu speljal svojo zadnjo aktivnost v okviru projekta Living Landscape Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013. 32 ustanovnih članov se je povezalo v Partnerstvo za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje (konzorcij) in se zavezalo h skupnemu delovanju na tem področju. Kraška suhozidna gradnja je ključni segment kraške kulturne krajine in matičnega krasa.
Stran 5/9
 < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > 
Pilcom web design