Slovensko   |   English
KONTAKTIRAJTE NAS

Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, SI-6215 Divača

Telefon:
++ 386 (0)5 70 82 104
E-pošta:
Iskanje po straneh
E-obvestila
Če želite prejemati naša obvestila, izberite rubriko in vpišite svoj e-mail naslov:
Obvestila
Novosti

Žlahtni okusi naših starih lokalnih jedi

Datum objave: 24.05.2016   |   Avtor: Darja Kranjc

V četrtek, 19. 5. 2016, smo v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh obeležili prvi dogodek v okviru Tedna naravnih parkov Slovenije, ki letos poteka pod geslom Okusi narave Evropskega dneva parkov Fundacije Europarc. Dobro obiskan dogodek, ki sta ga s svojo prisotnostjo počastili tudi županji Občine Divača in Hrpelje-Kozina, je temeljil na predstavitvi akcije gostincev znotraj Odbora za trajnostni turizem Biosfernega območja Kras in porečja Reke z naslovom »Žlahtni okusi naših starih lokalnih jedi«. Ta sloni na seznamu prepoznavnih jedi območja, ki so ga odborniki ob strokovni pomoči dr. Katje Hrobat Virloget, Darje Kranjc in Irene Iskra Miklavčič pripravili na podlagi izhodišč predavanja in delavnice z dr. Janezom Bogatajem.

Sodelujoči pri snovanju in izvedbi akcije. Iz leve: prof. dr. Janez Bogataj, Darja Kranjc - JZ PŠJ, direktor Stojan Ščuka - JZ PŠJ, Rihard Baša, Irena Iskra Miklavčič - Domačija Vrbin, Drago Kreš - Gostilna Mahnič v parku Škocjanske jame, mag. Vanja Debev
Sodelujoči pri snovanju in izvedbi akcije. Iz leve: prof. dr. Janez Bogataj, Darja Kranjc - JZ PŠJ, direktor Stojan Ščuka - JZ PŠJ, Rihard Baša, Irena Iskra Miklavčič - Domačija Vrbin, Drago Kreš - Gostilna Mahnič v parku Škocjanske jame, mag. Vanja Debev

Direktor JZ PŠJ Stojan Ščuka je v uvodnem nagovoru poudaril, da je dr. Janeza Bogataja že pred 27. leti poslušal, ko je razlagal o pomenu tradicije in njenega trženja. Izrazil je zadovoljstvo, da so časi postali pravi in lahko z lokalnimi akterji razvijamo ponudbo tudi v teh okvirih. V nadaljevanju je mag. Vanja Debevec, vodja Službe za raziskovanje in razvoj JZ PŠJ, izpostavila pomen biosfernih območij kot Unesco lokacij s skrbjo za naravo in kulturo ter sobivanje človeka in narave, kjer tradicija igra pomembno vlogo. Da je kulinarika poleg narave in kulturne dediščine eden od treh najpomembnejših razlogov, ki pritegnejo turiste v posamezne kraje, pa je opozoril etnolog prof. dr. Janez Bogataj.

Prof dr. Janez Bogataj podaja oceno brošure. Med direktorjem JZ PŠJ in divaško županjo sedi županja Občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek (foto: Olga Knez)
Prof dr. Janez Bogataj podaja oceno brošure. Med direktorjem JZ PŠJ in divaško županjo sedi županja Občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek (foto: Olga Knez)

Projekt sta predstavili predsednica Odbora za trajnostni turizem in predstavnica enega od treh sodelujočih gostincev Irena Iskra Miklavčič iz Domačije Vrbin ter etnologinja Darja Kranjc iz Službe za raziskovanje in razvoj JZ PŠJ. Kot je izpostavila Irena so se na poziv k sodelovanju odzvali trije zelo različni tipi gostincev. Rihard Baša iz Jasena je kuharski mojster, Gostilna Mahnič v parku Škocjanske jame je primer restavracije namenjene obiskovalcem parka, porokam, poslovnim srečanjem, Domačija Vrbin pa je primer turistične kmetije z lastno proizvodnjo.

Irena Iskra Miklavčič, predsednica Odbora za trajnostni turizem BOK in PR med predstavitvijo projekta (foto: Darja Kranjc)
Irena Iskra Miklavčič, predsednica Odbora za trajnostni turizem BOK in PR med predstavitvijo projekta (foto: Darja Kranjc)
Sama promocijska akcija je zasnovana v prvi vrsti z mislijo na goste, ki pridejo na ogled teh krajev, med drugim Škocjanskih jam, ki jih letno obišče preko 100.000 obiskovalcev. Ti so po večini tujci ali prebivalci drugih predelov Slovenije, ki našega lokalnega kulinaričnega izročila ali kaj in kako se je v teh krajih med Divačo in Snežnikom jedlo še do 2. pol. 20. stol., ne poznajo. Ker slednji tako rekoč neizbežno trčijo v našo tako ali drugačno kulturo, saj človek v teh krajih živi že od prazgodovine, je za obiskovalce še posebej zanimivo s svojimi brbončicami doživeti kaj je pomenilo živeti v teh krajih dokler smo bili odvisni bolj kot ne od lokalnih naravnih virov. Naše izročilo je namreč naša identiteta, primerjalna prednost in prepoznavnost znotraj širše ponudbe, povezovanje pa naša materialna, duhovna in družbena moč. Akcija torej izhaja iz želje predstaviti pestrost kulinaričnega izročila naših krajev, promovirati lokalne jedi, spodbujati trajnostni razvoj, mreženje ponudnikov gostinskih storitev na našem območju, s tem pa tudi (kolikor je mogoče) prispevati k ohranjanju tukajšnjega kmetijstva in krajine. Na pobudo so se tokrat odzvali trije ponudniki, želimo si, da bi se nam v bodoče pridružili še drugi.
Vrbinove dobrote (foto: Olga Knez)
Vrbinove dobrote (foto: Olga Knez)

Z našimi obiskovalci v mislih smo si promocijsko gradivo akcije zamislili z izdelavo brošure in jedilnih listov v štirih jezikih: slovenščini, angleščini, italijanščini in nemščini. Ker samo okušati ni dovolj, da bi bilo kulinarično doživetje zagozdeno v pokrajino in iz nje porajajočo se kulturo, smo poleg razlage jedi v brošure zapisali tudi njihove zgodbe. Vsak ponudnik je izbrane jedi predstavil v kontekstu svojega kraja in tamkajšnjih navad izhajajočih iz značilnosti lokalnega načina življenja ustreznega časovnega obdobja. Sledijo predstavitve ponudnikov v prvi osebi in povabilo na sprehod do bližnje naravne ali kulturne znamenitosti, ki so jo ravno tako predlagali in na kratko opisali ponudniki sami. V nadaljevanju se gost za naslednji obrok lahko poda do enega od preostalih dveh ponudnikov ali znamenitosti in v naših krajih zadrži dlje.

Degustacija, ki jo je s pomočjo lokalnih ponudnikov iz Biosfernega območja Kras in porečja reke pripravila Gostilna Mahnič v parku Škocjanske jame (foto: Olga Knez)
Degustacija, ki jo je s pomočjo lokalnih ponudnikov iz Biosfernega območja Kras in porečja reke pripravila Gostilna Mahnič v parku Škocjanske jame (foto: Olga Knez)

Pri nastanku zapisov so poleg ponudnikov in njihovih družin pomagale še Vilma Žnidarčič iz Betanje in Albina Bak iz Škocjana. Lektoriranje in prevodi so delo podjetja Leemeta Translations. Fotografije so prispevali po večini ponudniki sami. Posebna zahvala gre Pierpaolu Sonnoliju iz Škocjana, ki je dovolil objavo fotografije Kovačevega ognjišča v Škocjanu svojega dedka, lekarnarja Antonia Naglosa, ter Mateji Maraž iz Ilirske Bistrice za fotografijo ženske na ognjišču v Brcah pri Ilirski Bistrici njenega očeta, fotografa Emila Maraža iz Fotoateljeja Maraž. Obe nas popeljeta v čas in kuhinje izpred petdesetih oziroma sedemdesetih let v kakršnih so med drugim nastajale jedi, ki jih promoviramo v okviru akcije in na katerega, danes vemo, da smo lahko ponosni.

Rihard Baša v družbi dr. Janeza Bogataja, divaške in hrpeljske županje ter upokojenega direktorja JZ PŠJ Albina Debevca (foto: Olga Knez)
Rihard Baša v družbi dr. Janeza Bogataja, divaške in hrpeljske županje ter upokojenega direktorja JZ PŠJ Albina Debevca (foto: Olga Knez)
Oblikovno je gradivo zasnovala Jerneja Rodica, ki je v podlagi razprostrla rdeč prtiček, nanj postavila nekdaj zelo pogost, danes pa praktično neobstoječ, medeninast pribor ter na sredo umestila prostor za napis po zgledu starih zvezkov, ki so si jih za zapisovanje receptov rade omislile tudi domače gospodinje.
Brošure so na razpolago pri ponudnikih, na informacijski točki PŠJ in na naših portalih. Vabljeni k listanju in branju publikacije, še bolj pa bomo veseli, če nas boste obiskali in stvari preverili iz prve roke. Da so posamezni gostinci res vključeni v akcijo, se boste lahko prepričali, če boste na steni videli plaketo, ki priča, da jim za lastno kulinarično izročilo in lokalno proizvodnjo ni vseeno.
Pilcom web design