Slovensko   |   English
KONTAKTIRAJTE NAS

Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, SI-6215 Divača

Telefon:
++ 386 (0)5 70 82 104
Faks:
++ 386 (0)5 70 82 105
E-pošta:
Iskanje po straneh
E-obvestila
Če želite prejemati naša obvestila, izberite rubriko in vpišite svoj e-mail naslov:
Obvestila
Novosti

Novice in obvestila

Ob (dvain)dvajseti obletnici o turizmu v naših krajih skozi čas
Datum objave: 15.03.2023   |   Avtor: Kranjc Darja
Nonotov zid: od slikanice do ustvarjalnega natečaja
Datum objave: 08.06.2022   |   Avtor: Kranjc Darja
V soboto, 4. 6. 2022, smo na vrtu Nanetove domačije v Regijskem parku Škocjanske jame praznovali ustvarjalnost otrok in učencev od Kostanjevice na Krasu do Pirana. Šlo je za sklepno slovesnost ustvarjalnega natečaja Nonotov zid, ki je potekal med 1. februarjem in 15. aprilom 2022 kot logično sosledje izdaje istoimenske slikanice avtorice Tine Volarič namenjene ozaveščanju najmlajših o suhozidni gradnji leto pred tem. Na natečaju Partnerstva kraške suhozidne gradnje je sodelovalo 181 otrok iz desetih osnovnih šol in podružnic ter ene vrtčevske enote, z 207. deli.
Pridni kot čebele
Datum objave: 01.04.2022   |   Avtor: Kranjc Darja
»Slovenci imamo bogato čebelarsko dediščino in z njo povezane vrednote, ki se že stoletja prenašajo iz roda v rod. Avtohtona kranjska čebela ali sivka, čebelnjaki, ki zaznamujejo slovensko pokrajino in jih ostali svet ne pozna, AŽ panji, poslikane panjske končnice, odlični čebelji pridelki so slovenska posebnost in ponos,« je v svojem virtualnem sklepnem nagovoru učencem Mreže šol parka Škocjanske jame povedala kustosinja za kulturo gospodarskih sistemov in prometa Slovenskega etnografskega muzeja, etnologinja Barbara Sosič, ki nam je postregla še s podatki, da je kranjska sivka v našem okolju prisotna že 10.000 let, da imamo v Sloveniji 14.000 čebelnjakov in več kot 11.000 čebelarjev. Slovenci preprosto moramo biti ponosni na svojo čebelarsko izročilo.
Romanje k fari – tretja vzdržljivostna izvedba dediščinskega pohoda
Datum objave: 18.08.2021   |   Avtor: Kranjc Darja
V soboto, 14. avgusta, je bilo napovedanih 34 stopinj Celzija. Ljudje so nam govorili: »Ne hod'te, ne hod'te!«. A ko so enkrat vabila zunaj in na njih piše: »Prireditev odpade v primeru stalnega dežja.«, ne preostane drugega, kot da prireditev je. In tako je tudi bilo. In ni nam žal. Vseh dvanajst brhkih nas je bilo na poti od Dolenje vasi, preko Vremščice do fare deležnih prelepih sprejemov Razvojnega društva bandera iz Dolenje vasi, Vladota iz Kala ter Mirke, Marije, Majde in Helene iz Gornjih Vrem. Uživali smo v krasnih ambientih, lokalnih zgodbah in strokovnih razlagah ter se imeli preprosto lepo. Brez sramu lahko zapišemo, da je bil ta dogodek vreden Vremskega opasila v okviru katerega je potekal. Zakaj? Poglejte si samo dolžino spodnjega okrnjenega zapisa vsega kar nam je bilo podano.
Vrtnarstvo v naših krajih skozi čas
Datum objave: 09.04.2021   |   Avtor: Kranjc Darja
Čas korone je čas velikih zmešnjav in improviziranih rešitev. A improvizacija ni vedno slaba, saj zahteva precejšnjo mero ustvarjalnosti in motivacije za doseganje začrtanih ciljev. V Parku Škocjanske jame (PŠJ) smo zelo ponosni na predane mentorice Mreže šol PŠJ pod čigar vodstvom je v šolskem letu 2020/2021 k raziskovalnemu delu v počastitev žena in mater na UNESCO biosfernem območju Kras in porečju Reke, po svojih najboljših močeh, pristopilo vseh osem šol v naši mreži. S tem so okoliščinam navkljub vse šole pokazale veliko mero prilagodljivosti in vzdržljivosti pri skupnih prizadevanjih za doseganje UNESCO ciljev izobraževanja za trajnostni razvoj.
Romanje k fari
Datum objave: 09.08.2020   |   Avtor: Kranjc Darja in Kahuna Anu
V soboto, 8. 8. 2020, smo Odbor za varstvo kulturne dediščine UNESCO Biosfernega območja Kras in porečja Reke, TKŠD Urbanščica iz Vremske doline, novogoriška enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, domačini in Park Škocjanske jame v okviru vremskega opasila, v soglasju z župnikom Slavkom Obedom, ponovno organizirali romanje k Mariji Vnebovzeti, v zahvalo za podedovano bogastvo cerkvic na Divaškem in v Vremski dolini. Tokrat smo se s fižolčki v čevljih do fare odpravili iz Divače, preko Škocjana, Naklega in Škofelj. Spet smo obiskali pet cerkva, za katere verjamemo, da jih je vredno predstaviti javnosti in ohraniti za zanamce.
Vrednote in moralne norme v naših krajih skozi čas
Datum objave: 08.04.2020   |   Avtor: Kranjc Darja
Bližal se je četrtek, 12. 3. 2020, ko smo se v okviru Mreže šol parka Škocjanske jame pripravljali, da kot vsako leto izvedemo sklepno predstavitev raziskovalnega dela učencev v počastitev žensk in mater na Biosfernem območju Kras in porečju Reke v Promocijsko-kongresnem centru Pr Nanetovh v Matavunu. Poizvedovalni klici po šolah o odločitvi za sodelovanje, vsebinah, sodelujočih so bili že izvedeni, slavnostni gostje in avtobusni prevozi dogovorjeni, prevzem gradiva za postavitev razstave je bil v polnem teku, … Zaradi razglašene epidemije Covid-19, v ponedeljek, 9. 3. 2020, popoldne direktor JZ PŠJ sprejme odločitev, da se vsi dogodki od tega dne naprej odpovedo. Po bežnem razmisleku o preložitvi dogodka na poznejši datum, je še isti dan v dogovoru z ravnateljicami sprejeta odločitev, da predstavitev izvedemo virtualno. Vloženo delo je preobsežno in tema preveč pomembna, da bi vse skupaj romalo na smetišče zgodovine. Vrednote in moralne norme v naših krajih skozi čas je pod drobnogled vzelo sedem od osmih šol naše mreže. Naša letošnja gostja je bila Mirna Buić iz koprskega Kulturno izobraževalnega društva PiNA.
Povezovanje raziskovalnih institucij z biosfernimi območji za trajnostno bivanje ljudi na Zemlji
Datum objave: 29.10.2019   |   Avtor: Kranjc Darja
Med 22. in 25. oktobrom je Park Škocjanske jame, Slovenija (JZ PŠJ) v okviru UNESCO programa MAB organiziral strokovni posvet »Povezave med akademskimi institucijami in biosfernimi območji: Uporaba tradicionalnih znanj in težnja po trajnostnem sobivanju človeka in narave v modernih časih« ter s tem obeležil 15. obletnico UNESCO Biosfernega območja Kras in porečja Reke in 20. obletnico Škocjanskih jam kot Ramsar mokrišča svetovnega pomena. Na posvetu so sodelovali ugledni gostje iz Slovenije in UNESCO eksperti iz sedmero držav štirih celin sveta.
Učenje v naravi
Datum objave: 30.09.2019   |   Avtor: Kranjc Darja
V soboto, 28. 9. 2019, smo v okviru programa Mreže šol parka Škocjanske jame izvedli celodnevno izobraževanje za mentorice, ki so se ga udeležili tudi zainteresirani sodelavci iz vodniške službe in predstavnica ilirskobistriških tabornikov. Zelo dinamično delavnico med Škocjanom, Reko in Matavunom sta vodila strokovnjaka za učenje ekoloških vsebin skozi igro Emil Benesch in Alice Thinschmidt iz organizacije FrohNatur, obenem tudi sodelavca WWF Avstrija in WWF Adria.
Učenci Mreže šol parka Škocjanske jame začeli novo šolsko leto na akumulacijskem jezeru Mola
Datum objave: 16.09.2019   |   Avtor: Kranjc Darja in Debevec Vanja
V soboto, 14. 9. 2019, je 83 učencev sedmih osnovnih šol iz Mreže šol PŠJ obiskalo jezero Mola na vplivnem območju našega Biosfernega območja Kras in porečje Reke. Na izviren način so razdeljeni na pet mešanih skupin v okviru petih točk izmenično spoznavali eno največjih jezer v Sloveniji in, v času kreativnega in izzivov polnega druženja, odkrivali skrivnosti domače pokrajine.
Stran 1/9
 1 2 3 4 5 6 >  >>
Pilcom web design