Slovensko   |   English
KONTAKTIRAJTE NAS

Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, SI-6215 Divača

Telefon:
++ 386 (0)5 70 82 104
Faks:
++ 386 (0)5 70 82 105
E-pošta:
Iskanje po straneh
E-obvestila
Če želite prejemati naša obvestila, izberite rubriko in vpišite svoj e-mail naslov:
Obvestila
Novosti

Novice in obvestila

Oživljanje ruševin in spominov na mlinarsko dediščino Reke
Datum objave: 01.10.2018   |   Avtor: Kranjc Darja
V nedeljo, 30. 9. 2018, je na pobudo članov Odbora za varstvo kulturne dediščine UNESCO Biosfernega območja Kras in porečja Reke, s člani TKŠD Urbanščica in v soglasju z lastnikom, stekla uspešna akcija odstiranja pogleda na Pepətou oziroma Šmənelčeu malən, ki smo jo zaokrožili z igro, obujanjem spominov in glasbo.
V znamenju petnajstega rojstnega dne Mreže šol parka Škocjanske jame
Datum objave: 25.09.2018   |   Avtor: Kranjc Darja
23. 5. 2003 je bil za JZ PŠJ zgodovinski dan. Zgodila se je otvoritev Učne poti Škocjan, ki je ob jami pomembno dopolnila izobraževalne vsebine namenjene v prvi vrsti ekskurzijam slovenskih šol. In istega dne se je uradno ustanovila Mreža šol parka Škocjanske jame, ki je s pisanjem svoje zgodbe začela že v letu 1999 ter zastavila interdisciplinarno delo z osnovnimi šolami v porečju Reke in nad njenim podzemnim tokom. To so naše šole, s katerimi ne le sodelujemo, ampak krepimo in gradimo novo, boljšo družbo, pravi koordinatorica mag. Vanja Debevec.
Festival znanstvenega in dokumentarnega filma v parku Škocjanske jame – JAMNARKULT 2018
Datum objave: 27.08.2018   |   Avtor: Darja Kranjc
Za nami sta dva avgustovska petkova večera projekcij filmov in video gradiva o naravi in kulturi v prvi vrsti našega UNESCO Biosfernega območja Kras (BOK) s porečjem reke Reke, ki smo ju po treh letih premora ponovno izvedli na murvinem vrtu Promocijsko kongresnega centra Pr Nanetovh s posredno željo evidentirati, hraniti, dati na vpogled raziskovalcem in spodbujati tovrstno video produkcijo v naših krajih. V dveh dobro obiskanih tematskih večerih smo si ob prijetnem druženju skupno ogledali enajst enot gradiva, ki pa ni bilo posneto izključno pri nas. Ker je produkcija na našem območju zelo skromna, ob tem pa še lokalni avtorji nemalokrat neodzivni na povabila k sodelovanju, in ker imamo z jamami posebno povezavo, smo kot pri prejšnjih edicijah festivala v program vključili tudi gradivo o jamarstvu in jamah na Slovenskem ter delih nežive narave in vrst prisotnih na našem območju, ki so bile posnete drugod.
KAMENTON Povir 2018
Datum objave: 18.06.2018   |   Avtor: Jerica Hlad, Darja Kranjc in Karin Lavin
Slabih 100 otrok iz Osnovne šole dr. Bogomirja Magajne Divača, njene Podružnične šole Vreme, Osnovne šole Dutovlje, Osnovne šole Srečka Kosovela Sežana, Osnovne šole Alojza Gradnika Repentabor, Osnovne šole Dragomirja Benčiča – Brkina Hrpelje ter povirske enote Vrtca Sežana se je s svojimi starši in mentoricami v soboto, 9. 6. 2018, udeležilo prvega maratona v popravilu kraškega suhega zidu, poimenovanega KAMENTON. Cilj je bil z otroci obnavljati suhi zid od 8h zjutraj do 20h zvečer. Čeprav je ob 19h začelo deževati, organizatorji in sodelujoči zaključujemo, da je akcija pod okriljem Delovne skupine za informiranje in ozaveščanje javnosti Partnerstva kraške suhozidne gradnje, v soorganizaciji Krajevne skupnosti Povir, Vrtca Sežana, Zavoda Anima mundi in Parka Škocjanske jame, Slovenija, v popolnosti uspela.
Deveti kongres mladih raziskovalcev Biosfernega območja Kras in porečja reke
Datum objave: 30.05.2018   |   Avtor: Darja Kranjc
V petek, 25. 5. 2018, je bilo sila soparno popoldne. Pripravljajo se je na dež. Stemnilo se je, zapihal je veter in izlilo se je iz neba. Enkrat takrat se je zares začel deveti kongres mladih raziskovalcev Mreže šol parka Škocjanske jame, ki je tokrat potekal v večnamenskem prostoru Osnovne šole dr. Bogomirja Magajne v Divači. Na njem smo prisluhnili predstavitvam enajstih raziskovalnih del 30. učencev iz šestih osnovnih šol. Prvič je na kongresu sodeloval tudi vrtec. Za končno poslastico je poskrbela Sara Kebe iz Hiše eksperimentov s Plinologijo.
Predstavitev knjige dr. Trevorja Shawa "Škocjanske jame 1920-1940"
Datum objave: 17.04.2018   |   Avtor: Darja Kranjc
Današnji dan, torek, 17. 4. 2018, smo začeli s predstavitvijo knjige našega dolgoletnega prijatelja in raziskovalca dr. Trevorja Shawa, ki je konec marca dopolnil častitljivih 90. let.
Ob mednarodnem strokovnem posvetu SOS Proteus, 14. 4. 2018, Park Škocjanske jame, Slovenija
Datum objave: 17.04.2018   |   Avtor: mag. Vanja Debevec
Park Škocjanske jame, Slovenija, se odlikuje s tremi najpomembnejšimi mednarodnimi designacijami. Od leta 1986 so Škocjanske jame edina lokacija naraven svetovne dediščine UNESCO v Sloveniji. Leta 1999 je bil podzemni tok reke Reke v Škocjanskih jamah vpisan na seznam mokrišč svetovnega pomena Ramsarske konvencije. Leta 2004 pa je Park Škocjanske jame postal UNESCO MAB – območje Človek in biosfera kot Biosferno območje Kras in porečje Reke.
3. mednarodni posvet SOS Proteus: VARSTVO ČLOVEŠKE RIBICE IN NJENEGA HABITATA – 250 LET PO ZNANSTVENEM OPISU
Datum objave: 10.04.2018   |   Avtor: Vanja Debevec
Pred 250 leti je Joseph N. Laurenti objavil prvi znanstveni opis človeške ribice in jo leta 1768 poimenoval z latinskim imenom Proteus anguinus.
Ljudsko vremenoslovje v naših krajih
Datum objave: 20.03.2018   |   Avtor: Darja Kranjc
V četrtek, 15. 3. 2018, se je Mreža šol parka Škocjanske jame zbrala v Matavunu Pr Nanetovh na vsakoletnem srečanju posvečenemu predstavitvam raziskovalnega dela v počastitev mednarodnega dneva žena, katerega tema v šolskem letu 2017/2018 je bila etno meteorologija. Tokrat kaj veliko o ženskah učenci resda niso poročali, so pa med drugim razložili, da je vreme najpogostejša tema pogovorov, suša ali toča pa sta nekoč lahko hitro zakuhali lakoto pri hiši. Povezava je tako simbolna.
V Mreži šol PŠJ odslej tudi košanski in pregraski učenci
Datum objave: 18.12.2017   |   Avtor: Darja Kranjc in Vanja Debevec
V sredo, 13. 12. 2017, je naša Mreža šol PŠJ, ob skorajšnji 15. obletnici svojega delovanja, ponovno pisala zgodovino. V svoje vrste smo sprejeli Osnovno šolo Košana iz Dolnje Košane in Osnovno šolo Rudija Mahniča-Brkinca iz Pregarij, ki sta se nam v letu 2017 odločili pridružiti. Obe šoli se nahajata in delujeta na vplivnem območju Regijskega parka Škocjanske jame in UNESCO Biosfernega območja Kras in porečja Reke.
Stran 1/7
 1 2 3 4 5 6 >  >>
Pilcom web design