Slovensko   |   English
KONTAKTIRAJTE NAS

Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, SI-6215 Divača

Telefon:
++ 386 (0)5 70 82 104
Faks:
++ 386 (0)5 70 82 105
E-pošta:
Iskanje po straneh
E-obvestila
Če želite prejemati naša obvestila, izberite rubriko in vpišite svoj e-mail naslov:
Obvestila
Novosti
Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo
Ramsar

Dobrodošli Pr Nanetovh!

Z željo približevanja pomena narave in kulturne dediščine ljudem, smo v parku Škocjanske jame, prenovili kulturni spomenik državnega pomena na št. 8 - »Pr Nanetovh«. Od 25. Novembra 2011 je naš nov promocijsko - kongresni center odprt za javnost.

Tukaj, kjer se zgodovina sreča s sedanjostjo in gradi prihodnost na temeljih vrednot in znanja, se plemeniti svetovna dediščina. (Več o tem...)

Novice in obvestila

Romanje k fari – tretja vzdržljivostna izvedba dediščinskega pohoda
Datum objave: 18.08.2021
V soboto, 14. avgusta, je bilo napovedanih 34 stopinj Celzija. Ljudje so nam govorili: »Ne hod'te, ne hod'te!«. A ko so enkrat vabila zunaj in na njih piše: »Prireditev odpade v primeru stalnega dežja.«, ne preostane drugega, kot da prireditev je. In tako je tudi bilo. In ni nam žal. Vseh dvanajst brhkih nas je bilo na poti od Dolenje vasi, preko Vremščice do fare deležnih prelepih sprejemov Razvojnega društva bandera iz Dolenje vasi, Vladota iz Kala ter Mirke, Marije, Majde in Helene iz Gornjih Vrem. Uživali smo v krasnih ambientih, lokalnih zgodbah in strokovnih razlagah ter se imeli preprosto lepo. Brez sramu lahko zapišemo, da je bil ta dogodek vreden Vremskega opasila v okviru katerega je potekal. Zakaj? Poglejte si samo dolžino spodnjega okrnjenega zapisa vsega kar nam je bilo podano.
Vrtnarstvo v naših krajih skozi čas
Datum objave: 09.04.2021
Čas korone je čas velikih zmešnjav in improviziranih rešitev. A improvizacija ni vedno slaba, saj zahteva precejšnjo mero ustvarjalnosti in motivacije za doseganje začrtanih ciljev. V Parku Škocjanske jame (PŠJ) smo zelo ponosni na predane mentorice Mreže šol PŠJ pod čigar vodstvom je v šolskem letu 2020/2021 k raziskovalnemu delu v počastitev žena in mater na UNESCO biosfernem območju Kras in porečju Reke, po svojih najboljših močeh, pristopilo vseh osem šol v naši mreži. S tem so okoliščinam navkljub vse šole pokazale veliko mero prilagodljivosti in vzdržljivosti pri skupnih prizadevanjih za doseganje UNESCO ciljev izobraževanja za trajnostni razvoj.
Romanje k fari
Datum objave: 09.08.2020
V soboto, 8. 8. 2020, smo Odbor za varstvo kulturne dediščine UNESCO Biosfernega območja Kras in porečja Reke, TKŠD Urbanščica iz Vremske doline, novogoriška enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, domačini in Park Škocjanske jame v okviru vremskega opasila, v soglasju z župnikom Slavkom Obedom, ponovno organizirali romanje k Mariji Vnebovzeti, v zahvalo za podedovano bogastvo cerkvic na Divaškem in v Vremski dolini. Tokrat smo se s fižolčki v čevljih do fare odpravili iz Divače, preko Škocjana, Naklega in Škofelj. Spet smo obiskali pet cerkva, za katere verjamemo, da jih je vredno predstaviti javnosti in ohraniti za zanamce.
Vrednote in moralne norme v naših krajih skozi čas
Datum objave: 08.04.2020
Bližal se je četrtek, 12. 3. 2020, ko smo se v okviru Mreže šol parka Škocjanske jame pripravljali, da kot vsako leto izvedemo sklepno predstavitev raziskovalnega dela učencev v počastitev žensk in mater na Biosfernem območju Kras in porečju Reke v Promocijsko-kongresnem centru Pr Nanetovh v Matavunu. Poizvedovalni klici po šolah o odločitvi za sodelovanje, vsebinah, sodelujočih so bili že izvedeni, slavnostni gostje in avtobusni prevozi dogovorjeni, prevzem gradiva za postavitev razstave je bil v polnem teku, … Zaradi razglašene epidemije Covid-19, v ponedeljek, 9. 3. 2020, popoldne direktor JZ PŠJ sprejme odločitev, da se vsi dogodki od tega dne naprej odpovedo. Po bežnem razmisleku o preložitvi dogodka na poznejši datum, je še isti dan v dogovoru z ravnateljicami sprejeta odločitev, da predstavitev izvedemo virtualno. Vloženo delo je preobsežno in tema preveč pomembna, da bi vse skupaj romalo na smetišče zgodovine. Vrednote in moralne norme v naših krajih skozi čas je pod drobnogled vzelo sedem od osmih šol naše mreže. Naša letošnja gostja je bila Mirna Buić iz koprskega Kulturno izobraževalnega društva PiNA.
Povezovanje raziskovalnih institucij z biosfernimi območji za trajnostno bivanje ljudi na Zemlji
Datum objave: 29.10.2019
Med 22. in 25. oktobrom je Park Škocjanske jame, Slovenija (JZ PŠJ) v okviru UNESCO programa MAB organiziral strokovni posvet »Povezave med akademskimi institucijami in biosfernimi območji: Uporaba tradicionalnih znanj in težnja po trajnostnem sobivanju človeka in narave v modernih časih« ter s tem obeležil 15. obletnico UNESCO Biosfernega območja Kras in porečja Reke in 20. obletnico Škocjanskih jam kot Ramsar mokrišča svetovnega pomena. Na posvetu so sodelovali ugledni gostje iz Slovenije in UNESCO eksperti iz sedmero držav štirih celin sveta.
Pilcom web design