Slovensko   |   English
KONTAKTIRAJTE NAS

Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, SI-6215 Divača

Telefon:
++ 386 (0)5 70 82 104
Faks:
++ 386 (0)5 70 82 105
E-pošta:
Iskanje po straneh
E-obvestila
Če želite prejemati naša obvestila, izberite rubriko in vpišite svoj e-mail naslov:
Obvestila
Novosti

Novice in obvestila

ZA kulturno dediščino
Datum objave: 13.12.2017   |   Avtor: Anu Kahuna
To je slogan, s katerim smo začeli delovanje Odbora za varstvo kulturne dediščine UNESCO Biosfernega območja Kras in porečja Reke (v nadaljevanju: OVKD BOK) pred tremi leti. Vseskozi si prizadevamo, da bi odborniki – domačini območja, dobili priložnost izraziti svojo ljubezen do dediščine, natančneje kulturne dediščine. V treh letih smo med ljudi pripeljali vrsto dogodkov, pripravili kar nekaj projektov, predvsem pa smo želeli sporočiti, da: to, kaj se bo zgodilo z dediščino, je odvisno od NAS – ljudi, ki tukaj živimo.
Iz polic v življenje: Predstavitev magistrske naloge in študentskega projekta v okviru Mreže univerz PŠJ
Datum objave: 11.10.2017   |   Avtor: Darja Kranjc
10. oktobra popoldan je v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh pokalo od znanja.
Osmi kongres mladih raziskovalcev Biosfernega območja Kras in porečja Reke
Datum objave: 12.06.2017   |   Avtor: Darja Kranjc in Vanja Debevec
V četrtek, 8. junija 2017, popoldan je na Informacijskem centru parka Škocjanske jame, izzvenel Osmi kongres mladih raziskovalcev biosfernega območja Kras in porečja Reke. Na njem je sodelovalo 43 učencev od 3. do 9. razreda, petih šol Mreže šol parka Škocjanske jame, od Trebč do Kuteževega. Njihovo delo so strokovno pod drobnogled vzeli raziskovalci Jamskega laboratorija Tular, ki so šolskim nadobudnežem obenem predstavili svoje delo.
Oblačilna moda Biosfernega območja Kras in porečja Reke skozi čas
Datum objave: 12.03.2017   |   Avtor: Darja Kranjc
10. marca je bil v Matavunu krasen pomladanski petkov popoldan. Mentorice, učenke in učenci Mreže šol parka Škocjanske jame so bili praznično razposajeni. Kako ne bi bili. Za njimi je bilo veliko delo. V Promocijsko-kongresnem centru Pr Nanetovh se je obetala sklepna predstavitev letošnjega raziskovalnega dela v počastitev mednarodnega dneva žena. Tokratna tema je bila oblačilna moda, z njo povezani družbeni vidiki oblačenja ter vloga žensk pri sledenju modnim trendom in izdelovanju modnih oblačil v naših krajih skozi čas. Obiskala pa nas je tudi dr. Nina Vodopivec iz Inštituta za novejšo zgodovino, ki je delo učencev nadgradila s predstavitvijo vloge žensk v tekstilni industriji skozi čas, z njo povezano borbo za pravice delavk v polpretekli zgodovini in pozivom h etični potrošnji danes.
Delavnica suhozidne gradnje v okviru Šole prenove naredila prepih še po drugih koncih Slovenije
Datum objave: 09.11.2016   |   Avtor: Darja Kranjc in Eda Belingar
Za nami je več kot uspešna delavnica suhozidne gradnje v okviru Šole prenove, ki je potekala v parku Škocjanske jame 27. in 28. oktobra 2016. Kot je se je zapisalo Mateji Hafner Dolenc iz Združenja zgodovinskih mest Slovenije, je bil odziv dober in namen delavnice dosežen. Razširili smo glas o suho zidnih kamnitih zložbah na Notranjsko in Gorenjsko, na kraškem koncu pa še utrdili.
Strokovni posvet slovenskih UNESCO biosfernih območij
Datum objave: 24.10.2016   |   Avtor: Darja Kranjc in Vanja Debevec
19. oktobra 2016 je v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh v parku Škocjanske jame, v okviru dogodkov ob obeležitvi 30. obletnice vpisa Škocjanskih jam na seznam svetovne dediščine UNESCO in 20. obletnice delovanja našega javnega zavoda, potekal s pomembnimi gosti podprt strokovni posvet z naslovom »UNESCO Biosferna območja v Sloveniji v luči nove MAB strategije za obdobje 2015-2025«.
Sedmi kongres mladih raziskovalcev Biosfernega območja Kras in porečja Reke
Datum objave: 10.06.2016   |   Avtor: Darja Kranjc
V četrtek, 2. junija 2016, se je v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh na območju parka Škocjanske jame odvil sedmi kongres mladih raziskovalcev Biosfernega območja Kras in porečja Reke. Učenci 3. do 9. razreda štirih osnovnih šol iz Kuteževega, Ilirske Bistrice in Divače, ki so del Mreže šol parka Škocjanske jame, so predstavili štirinajst raziskovalnih nalog tako s področja biologije, kemije, fizike, prometa kot etnologije. Na koncu so prisluhnili strokovnemu predavanju Stanka Gomboca o metuljih ter se seznanili z delom profesionalne fotografinje Anje Čop iz Pirana, ki se na najvišji ravni (National Geographic) posveča naravoslovni fotografiji.
Žlahtni okusi naših starih lokalnih jedi
Datum objave: 24.05.2016   |   Avtor: Darja Kranjc
V četrtek, 19. 5. 2016, smo v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh obeležili prvi dogodek v okviru Tedna naravnih parkov Slovenije, ki letos poteka pod geslom Okusi narave Evropskega dneva parkov Fundacije Europarc. Dobro obiskan dogodek, ki sta ga s svojo prisotnostjo počastili tudi županji Občine Divača in Hrpelje-Kozina, je temeljil na predstavitvi akcije gostincev znotraj Odbora za trajnostni turizem Biosfernega območja Kras in porečja Reke z naslovom »Žlahtni okusi naših starih lokalnih jedi«. Ta sloni na seznamu prepoznavnih jedi območja, ki so ga odborniki ob strokovni pomoči dr. Katje Hrobat Virloget, Darje Kranjc in Irene Iskra Miklavčič pripravili na podlagi izhodišč predavanja in delavnice z dr. Janezom Bogatajem.
Letošnje praznovanje osmega marca v znamenju igre
Datum objave: 15.03.2016   |   Avtor: Darja Kranjc in Sidonija Zega
Učenci Mreže šol parka Škocjanske jame so se tudi letos zbrali v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh, da bi predstavili svoje raziskovalno delo v počastitev mednarodnega dneva žena. V petek, 11. marca popoldne je bilo tako v parku Škocjanske jame vse v znamenju otroških iger in igrač nekoč in danes.
Regionalno srečanje DEKD in TKD
Datum objave: 15.03.2016   |   Avtor: Darja Kranjc
Občina Divača in JZ Park Škocjanske jame, Slovenija sta 1. 3. 2016 v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh v Matavunu gostila srečanje Dnevov evropske kulturne dediščine in tedna kulturne dediščine Obalno-kraške regije. Srečanja v organizaciji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije so povabilo najširše javnosti (muzejev, galerij, knjižnic, arhivov, vrtcev, osnovnih, srednjih šol, območnih izpostav JSKD, društev, mladinskih klubov, turističnih organizacij, zvez kulturnih organizacij, lastnikov dediščine in zainteresiranih posameznikov) k sodelovanju na vsakoletni septembrski akciji namenjeni spodbujanju zanimanja javnosti za varstvo kulturne in naravne dediščine. Letošnja tema akcije je Dediščina okoli nas.
Stran 2/7
 < 1 2 3 4 5 6 7 > 
Pilcom web design