Slovensko   |   English
KONTAKTIRAJTE NAS

Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, SI-6215 Divača

Telefon:
++ 386 (0)5 70 82 104
Faks:
++ 386 (0)5 70 82 105
E-pošta:
Iskanje po straneh
E-obvestila
Če želite prejemati naša obvestila, izberite rubriko in vpišite svoj e-mail naslov:
Obvestila
Novosti

Učenje v naravi

Datum objave: 30.09.2019   |   Avtor: Kranjc Darja

V soboto, 28. 9. 2019, smo v okviru programa Mreže šol parka Škocjanske jame izvedli celodnevno izobraževanje za mentorice, ki so se ga udeležili tudi zainteresirani sodelavci iz vodniške službe in predstavnica ilirskobistriških tabornikov. Zelo dinamično delavnico med Škocjanom, Reko in Matavunom sta vodila strokovnjaka za učenje ekoloških vsebin skozi igro Emil Benesch in Alice Thinschmidt iz organizacije FrohNatur, obenem tudi sodelavca WWF Avstrija in WWF Adria.

Emil in Alice med uvodnim nagovorom (foto: Darja Kranjc)
Emil in Alice med uvodnim nagovorom (foto: Darja Kranjc)

Seznanjala sta nas s pristopi zanimivega in zabavnega načina podajanja novih znanj z vključevanjem gibanja v delo z učenci s ciljem postopne izgradnje odgovornega odnosa do narave in okolice, ki so preverjeni pri delu WWF s šolami in upravljavci zavarovanih območij.

Med izdelovanjem zemljevida zvokov (foto: Darja Kranjc)
Med izdelovanjem zemljevida zvokov (foto: Darja Kranjc)

T. i. mavrični program, ki ga mentor prilagaja glede na svoje potrebe, obsega osem faz. Najprej poskrbimo za dobro vzdušje v skupini, senzibilizacijo za doživljanje narave z vsemi čuti, sledi usmerjanje pozornosti, spodbujanje radovednosti, aktivno raziskovanje narave, ponavljanje in obdelovanje pridobljenih informacij, pogled na le-te iz širšega konteksta ter iskanje rešitev s pripravo za ukrepanje.   

Uokvirjanje čustev (foto: Darja Kranjc)
Uokvirjanje čustev (foto: Darja Kranjc)

Ob demonstraciji konkretnih iger za izpolnjevanje naštetih faz, sta nam predavatelja položila na srce številne praktične nasvete, kot sta npr. ta, da je dobro vzdušje osnova tega pristopa in da učenci obravnavajo vrste, ki jih dejansko najdejo v naravi, zaradi česar je potrebno prilagajanje metod.

Lov na vodne organizme (foto: Darja Kranjc)
Lov na vodne organizme (foto: Darja Kranjc)

Veselimo se povratnih informacij o rabi pristopa v praksi, v upanju, da je zabave polno, a poučno druženje, dodalo uporaben kamenček v mozaik nabora učnih metod naših dvajsetih sodelavk in sodelavcev.

Mreža življenja (foto: Darja Kranjc)
Mreža življenja (foto: Darja Kranjc)
Pilcom web design