Slovensko   |   English
KONTAKTIRAJTE NAS

Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, SI-6215 Divača

Telefon:
++ 386 (0)5 70 82 104
Faks:
++ 386 (0)5 70 82 105
E-pošta:
Iskanje po straneh
E-obvestila
Če želite prejemati naša obvestila, izberite rubriko in vpišite svoj e-mail naslov:
Obvestila
Novosti

Pierpaolo Sonnoli s staro kaplanijo v Škocjanu in zakonca Stepančič z domačijo v Senožečah v ožjem izboru natečaja za kakovostno prenovo kulturne dediščine

Datum objave: 13.02.2019   |   Avtor: Kranjc Darja

V sredo, 30. 1. 2019, je v Novem mestu potekala prva slavnostna podelitev priznanj zaslužnim lastnikom za kakovostno prenovo objektov kulturne dediščine. Ocenjevalna komisija v sestavi dr. Živa Deu, mag. Anja Planišček in Mateja Kavčič je v ožji izbor uvrstila tudi obnovi nekdanje kaplanije na trgu v Škocjanu ter Štefetove domačije v Senožečah.

Stara kaplanija kot kulisa zamejuje osrednji vaški trg v Škocjanu (foto: Eda Belingar)
Stara kaplanija kot kulisa zamejuje osrednji vaški trg v Škocjanu (foto: Eda Belingar)

Partnerji Šole prenove, tj. Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Združenje zgodovinskih mest Slovenije, so v Jakčevem domu v Novem mestu prvič podelili priznanja lastnikom objektov kulturne dediščine za uspešno in kakovostno izvedeno prenovo.

Lastnik z starimi tehnikami, a inovativnimi rešitvami ohranja zapuščino svojih  prednikov in jo usposablja za sodoben način življenja (foto: Eda Belingar)
Lastnik z starimi tehnikami, a inovativnimi rešitvami ohranja zapuščino svojih prednikov in jo usposablja za sodoben način življenja (foto: Eda Belingar)

Predstavnica Združenja zgodovinskih mest Slovenije Mateja Hafner Dolenc je povedala, da je namen natečaja, ki naj bi postal tradicionalen, spodbuditi prenovo objektov kulturne dediščine in se hkrati lastnikom že kakovostno prenovljenih stavb zahvaliti za njihovo delo in prispevek k ohranjanju kulturne dediščine. Hkrati želijo doseči prenos znanja na mlade ter prenovitelje ozaveščati in jih izobraževati za izvedbo kakovostne prenove.

Štefetova domačija se s svojim vhodnim licem navezuje neposredno na vaško komunikacijo, ki povezuje spodnji z zgornjim trgom v Senožečah (foto: Eda Belingar)
Štefetova domačija se s svojim vhodnim licem navezuje neposredno na vaško komunikacijo, ki povezuje spodnji z zgornjim trgom v Senožečah (foto: Eda Belingar)

Komisija je v ocenjevanje prejela 50 predlogov, v ožji izbor pa uvrstila 17 kakovostno obnovljenih objektov kulturne dediščine. Med njimi sta tudi obnovi na našem biosfernem območju v divaški občini lastnikov Pierpaola Sonnolija (Škocjan) in zakoncev Stepančič (Senožeče). Obnovi sta predstavljeni tudi v okviru dogodka obelodanjeni monografiji »Prenove, zgodbe o hišah«.

Osrednji prostor kuhinje zavzema ognjišče (foto: Lucija Stepančič)
Osrednji prostor kuhinje zavzema ognjišče (foto: Lucija Stepančič)

Kot institucija, ki je med drugim zadolžena za varstvo kulturne dediščine na ožjem območju parka ter v okviru UNESCO programa Človek in biosfera zavezana k popularizaciji varstva kulturne dediščine na Biosfernem območju Kras in porečju Reke, smo v Parku Škocjanske jame, Slovenija, novico sprejeli z velikim veseljem in lastnikom sporočamo, da nam je njihov dosežek v ponos ter jim iskreno čestitamo.

Pilcom web design