Slovensko   |   English
KONTAKTIRAJTE NAS

Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, SI-6215 Divača

Telefon:
++ 386 (0)5 70 82 104
Faks:
++ 386 (0)5 70 82 105
E-pošta:
Iskanje po straneh
E-obvestila
Če želite prejemati naša obvestila, izberite rubriko in vpišite svoj e-mail naslov:
Obvestila
Novosti

Nonotov zid: od slikanice do ustvarjalnega natečaja

Datum objave: 08.06.2022   |   Avtor: Kranjc Darja

V soboto, 4. 6. 2022, smo na vrtu Nanetove domačije v Regijskem parku Škocjanske jame praznovali ustvarjalnost otrok in učencev od Kostanjevice na Krasu do Pirana. Šlo je za sklepno slovesnost ustvarjalnega natečaja Nonotov zid, ki je potekal med 1. februarjem in 15. aprilom 2022 kot logično sosledje izdaje istoimenske slikanice avtorice Tine Volarič namenjene ozaveščanju najmlajših o suhozidni gradnji leto pred tem. Na natečaju Partnerstva kraške suhozidne gradnje (v nadaljevanju Partnerstva) je sodelovalo 181 otrok iz desetih osnovnih šol in podružnic ter ene vrtčevske enote, z 207. deli.  

Udeleženci sklepne slovesnosti na Nanetovem vrtu (foto: Andreja Perhavec Čok)
Udeleženci sklepne slovesnosti na Nanetovem vrtu (foto: Andreja Perhavec Čok)

Nonotov zid je ilustrirana izvirna pripoved o varuhu suhega zidu Tine Volarič, magistrice kulturne antropologije ter uveljavljene ilustratorke in pesnice iz Mosta na Soči. Leta 2013 je bila s strani Javnega zavoda Park Škocjanske jame, Slovenija (v nadaljevanju JZ PŠJ) izbrana, da si zamisli lik varuha suhega zidu za delavnice vrtčevskih otrok v okviru projekta Živa krajina Krasa. Zamislila si ga je kot njihovega prijaznega in veselega prijatelja, ki jim suhe zidove približa kot vrednoto ter jim jih pomaga varovati in ohranjati. Delovna skupina za informiranje in ozaveščanje javnosti Partnerstva je leta 2019 s sodelujočimi kraškimi učiteljicami in vzgojiteljicami sklenila, da se suhozidna veščina vrtčevskim otrokom in učencem nižje stopnje osnovne šole približa še z varuhovo slikanico. Njeno pripoved in ilustracije, ki nas z glavno junakinjo Nino popeljejo skozi poučno spoznavanje živega in neživega sveta kraške kulturne krajine ter z njo povezanega kraškega duhovnega izročila, si je avtorica zamislila ob strokovni podpori članic Partnerstva, tj. mitologinje dr. Katje Hrobat Virloget, akademske slikarke Karin Lavin, biologinje Vanje Debevec in etnologinje Darje Kranjc. Projekt je ves čas finančno podpiral JZ PŠJ iz svojega proračuna, k izidu slikanice leta 2021 pa so pripomogla še dodatna projektna sredstva Slovenske nacionalne komisije za UNESCO in Ministrstva za kulturo.

Avtorica Tina Volarič med nagovorom udeležencev natečaja (foto: Andreja Perhavec Čok)
Avtorica Tina Volarič med nagovorom udeležencev natečaja (foto: Andreja Perhavec Čok)

Slikanica je bila v začetku 2022 ožji skupini Partnerstva povod za povabilo kraških in istrskih osnovnih šol in vrtcev s slovenskim učnim jezikom na obeh straneh meje, da z otroki in učenci nižje stopnje sodelujejo pri ustvarjalnem natečaju Nonotov zid. Odzvale so se Osnovna šola dr. Bogomirja Magajne iz Divače s svojo podružnično šolo Vreme,  ki je bila obenem ob avtorici, Parku Škocjanske jame in Zavodu Anima Mundi soorganizator natečaja, Podružnična osnovna šola Kostanjevica na Krasu, Osnovna šola Antona Šibelja - Stjenka iz Komna, Osnovna šola Dutovlje, Osnovna šola Srečka Kosovela Sežana s svojo podružnično šolo Lokev, Osnovna šola Dragomirja Benčiča - Brkina iz Hrpelj, Osnovna šola Cirila Kosmača iz Pirana s svojo podružnično šolo iz Portoroža ter senožeška enota Vrtca Sežana.

Razstava likovnih del (foto: Tina Volarič)
Razstava likovnih del (foto: Tina Volarič)

Natečaj so pomembno podprle knjižničarke Neža Bandel in Marja Filipčič Mulič ter sedaj že bivša ravnateljica Kosovelove knjižnice Sežana mag. Magdalena Svetina Terčon, ki so v času prepovedi združevanja v sodelovanju z avtorico pripravile virtualno predstavitev slikanice. Tako so učenci lahko že februarja na spletu prisluhnili branju pravljice in pogovoru z avtorico. V marcu in aprilu pa so lahko prišli tudi na ogled originalnih ilustracij v knjižnično čitalnico.

Učenci 5. razreda OŠ dr. Bogomirja Magajna Divača med dramatizacijo (foto: Andreja Perhavec Čok)
Učenci 5. razreda OŠ dr. Bogomirja Magajna Divača med dramatizacijo (foto: Andreja Perhavec Čok)

Namen natečaja je bil, da otroci in učenci s pomočjo ali sami preberejo in prelistajo ilustrirano knjižico, razmislijo o prisotnosti in pomenu suhega zidu v kraški krajini in ljudskem duhovnem izročilu, funkciji suhih zidov, pomenu njihovega aktivnega varovanja in ohranjanja, se o vsem tem pogovorijo z mentoricami ter poustvarjajo na temo. Odziv nas je vse prijetno presenetil. Na natečaj je prispelo kar 177 likovnih del, 29 literarnih in ena dramatizacija.

Četrtošolka Mia Rožac med prebiranjem svoje zgodbe (foto: Andreja Perhavec Čok)
Četrtošolka Mia Rožac med prebiranjem svoje zgodbe (foto: Andreja Perhavec Čok)

Na sklepni slovesnosti, ki je obsegala razstavo vseh prispelih risbic ter literarnih prispevkov, je udeležence uvodoma pozdravil predsednik Partnerstva Danilo Antoni, ki je izrazil zadovoljstvo nad velikim odzivom in čestital avtorici za odličen izdelek. Tina Volarič je vsem ustvarjalcem čestitala za imenitna dela ter jim na srce položila veselje do ustvarjanja tudi v bodoče. Učenci 5. razreda Osnovne šole Divača so gledalce navdušili s svojo uprizoritvijo pripovedi. Prisluhnili pa smo tudi nadaljevanju zgodbe kot si jo je zamislila četrtošolka Mia Rožac iz iste šole.

Predsednik Partnerstva kraške suhozidne gradnje Danilo Antoni med uvodnim pozdravom (foto: Andreja Perhavec Čok)
Predsednik Partnerstva kraške suhozidne gradnje Danilo Antoni med uvodnim pozdravom (foto: Andreja Perhavec Čok)

Vsi sodelujoči so prejeli priznanje, priložnostno razglednico in izvod knjige. Strokovna komisija pa je izbrala še devet nagrajencev, ki so prejeli brezplačno vstopnico za Škocjanske jame. In sicer, strokovna komisija za likovna dela v sestavi Tina Volarič in Karin Lavin je med ožjim izborom del izžrebala tri nagrajence. V skupini vrtčevskih otrok je nagrado prejel varovanec vzgojiteljice Maje Anderlič Može Maximilian Vukadinov iz senožeške enote Vrtca v Sežani, v skupini prvega triletja jo je prejel učenec Nataše Čotar in Tatjane Nikolić Lukas Fakin Draž iz tretjega razreda Osnovne šole Antona Šibelja - Stjenka Komen, nagrado v skupini drugega triletja pa je dobil učenec Danile Grželj Tobija Štembergar iz petega razreda Osnovne šole dr. Bogomirja Magajne Divača. Nagrade za literarna dela so prejeli učenka mentorice Andreje Perhavec Čok Inja Frank iz Podružnične osnovne šole Vreme, učenec mentorice Nataše Čotar Tobija Pavlica iz Osnovne šole Antona Šibelja - Stjenka Komen ter učenka mentorice Danile Grželj Mia Rožac iz Osnovne šole dr. Bogomirja Magajne Divača. Strokovno komisijo sta sestavljali Tina Volarič in Magdalena Svetina Terčon. Nagrado za dramatizacijo so prejele učenke Danile Grželj iz Osnovne šole dr. Bogomirja Magajne Divača, petošolke Laticija Ravbar Rolih, Zarja Gec in Eva Mingot, edine sodelujoče v tej kategoriji.

Nagrajena likovna dela: Maximilian Vukadinov (zgoraj), Lukas Fakin Draž (sredina), Tobija Štembergar (spodaj)
Nagrajena likovna dela: Maximilian Vukadinov (zgoraj), Lukas Fakin Draž (sredina), Tobija Štembergar (spodaj)

Iskrena hvala vsem, ki ste pri izvedbi tako obsežnega projekta kakorkoli sodelovali.

Pilcom web design