Slovensko   |   English
KONTAKTIRAJTE NAS

Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, SI-6215 Divača

Telefon:
++ 386 (0)5 70 82 104
Faks:
++ 386 (0)5 70 82 105
E-pošta:
Iskanje po straneh
E-obvestila
Če želite prejemati naša obvestila, izberite rubriko in vpišite svoj e-mail naslov:
Obvestila
Novosti

KAMENTON Povir 2018

Datum objave: 18.06.2018   |   Avtor: Jerica Hlad, Darja Kranjc in Karin Lavin

Slabih 100 otrok iz Osnovne šole dr. Bogomirja Magajne Divača, njene Podružnične šole Vreme, Osnovne šole Dutovlje, Osnovne šole Srečka Kosovela Sežana, Osnovne šole Alojza Gradnika Repentabor, Osnovne šole Dragomirja Benčiča – Brkina Hrpelje ter povirske enote Vrtca Sežana se je s svojimi starši in mentoricami v soboto, 9. 6. 2018, udeležilo prvega maratona v popravilu kraškega suhega zidu, poimenovanega KAMENTON. Cilj je bil z otroci obnavljati suhi zid od 8h zjutraj do 20h zvečer. Čeprav je ob 19h začelo deževati, organizatorji in sodelujoči zaključujemo, da je akcija pod okriljem Delovne skupine za informiranje in ozaveščanje javnosti Partnerstva kraške suhozidne gradnje, v soorganizaciji Krajevne skupnosti Povir, Vrtca Sežana, Zavoda Anima mundi in Parka Škocjanske jame, Slovenija, v popolnosti uspela.

Dutovljski in sežanski učenci v akciji s starši in praktiki (foto: Darja Kranjc)
Dutovljski in sežanski učenci v akciji s starši in praktiki (foto: Darja Kranjc)

Tri petčlanske ekipe so se po uvodni motivaciji s tremi praktiki po dve uri seznanjale in preizkušale v gradnji ter tkale vezi z monumentalno suho zidno dediščino svojih prednikov tako rekoč s svojimi rokami. Po dveh urah so jih zamenjale naslednje tri petčlanske ekipe in tako cel dan. Zapleteno logistiko je naštudirala glavna vsebinska organizatorka prireditve Karin Lavin, ki je v letošnjem letu tudi ambasadorka kulturne dediščine Republike Slovenije. In ker v Partnerstvu skozi aktivnosti krepimo sodelovanja s krajani, je bilo tudi v tem primeru ključno pri organizaciji dogodka sodelovanje povirske enota Vrtca Sežana z vzgojiteljico Jerico Hlad ter Krajevne skupnosti Povir s predsednikom Frankom Uršičem, ki sta poskrbela za vse dogovore z lastniki, soglasja, stole, mize, malice in vse česar v Partnerstvu nismo zmogli zagotoviti sami. Tudi tokratno aktivnost Partnerstva je vsestransko podprl Park Škocjanske jame, Slovenija.

Renčelj Zdravko in divačani (foto: Darja Kranjc)
Renčelj Zdravko in divačani (foto: Darja Kranjc)

Da je akcija uspela, so zaslužni povirski praktiki Renčelj Zdravko, Rupnik Damjan, Vukalović Dalibor, družina Dolen ter člani in prijatelji Partnerstva Mitja Kobal, Dušan Okoren, Vinko Mahnič, Vojko Ražem, Bogdan Grželj in David Terčon, ki so učence uvedli v osnove tehnike suhozidne granje. Pri akciji so pomagali vaščani, ki so otroke obdarili z raznoraznimi dobrotami in učencem predstavili svoj kraj tudi z organiziranim vodenjem ter jim tako dodatno približali dediščino te kraške vasi.

Vojko Ražem in repntabrski otroci (foto: Darja Kranjc)
Vojko Ražem in repntabrski otroci (foto: Darja Kranjc)

Čestitke vsem sodelujočim učencem, staršem in mentoricam kraških osnovnih šol ter Vrtca Sežana, ki so s pomočjo praktikov suhozidne gradnje na prvem KAMENTONU uspeli  postaviti 35 metrov suhega zidu ob eni od vstopnih poti v naselje.

Vinko Mahnič in Vojko Renčelj s sežanskimi učenci (foto: Darja Kranjc)
Vinko Mahnič in Vojko Renčelj s sežanskimi učenci (foto: Darja Kranjc)

Letošnje leto, ki sta ga Svet Evrope in Evropska komisija proglasila za Leto kulturne dediščine, izpostavlja dediščino kot osrednjo komponento kulturne identitete, kulturne raznolikosti in medkulturnega dialoga. Prireditev, ki naj bi postala tradicionalna, je potekala v duhu medgeneracijskega druženja in učenja ter spodbudila mlade in njihove starše k vrednotenju in ohranjanju dediščine z  njenim vključevanjem v sodobno življenje.

Povirski vrtčevski otroci (foto: Darja Kranjc)
Povirski vrtčevski otroci (foto: Darja Kranjc)
Pilcom web design