Slovensko   |   English
KONTAKTIRAJTE NAS

Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, SI-6215 Divača

Telefon:
++ 386 (0)5 70 82 104
Faks:
++ 386 (0)5 70 82 105
E-pošta:
Iskanje po straneh
E-obvestila
Če želite prejemati naša obvestila, izberite rubriko in vpišite svoj e-mail naslov:
Obvestila
Novosti

Šola prenove: Delavnica suhozidne gradnje

Datum 11.10.2016

Delavnica suhozidna gradnja, 27. in 28. 10. 2016 v parku Škocjanske jame

 

Suhozidna gradnja je osnovna in prvobitna tehnika gradnje, katere osnovna značilnost je uporaba lokalnega kamenja, večinoma masivnih kamnin nepravilnih oblik in ponekod pravilnejših plastovitih kamnin, ki praviloma niso dodatno obdelane ter z upoštevanjem osnovnih konstrukcijskih in tehničnih zapovedi zidanja brez uporabe veziva. Graditelj se je moral vedno znova privajati razpoložljivemu, vselej drugačnemu materialu in ga smiselno sestaviti v uporabno konstrukcijo brez uporabe kakršnegakoli veziva, tako da je prišlo tudi do lokalno pogojenih različic. Znanje se je prenašalo z opazovanjem in posnemanjem. Za gradnjo suhih zidov v odprti krajini se uporablja izključno lokalni kamen iz neposredne bližine gradnje. Osnovna gradbena struktura je suhi zid, ki mu stabilnost zagotavlja skrben izbor kamenja in pravilna postavitev teh v konstrukcijo. Znotraj iste geografsko zaokrožene enote so se lahko pojavljale razlike v zidanju glede na izvežbanost graditelja, razpoložljivi material in čas, ki ga je imel na razpolago za zidanje.

Zaradi življenjskih potreb po zagotovitvi obdelovalne zemlje so kamenje odstranili (trebili) in ga vgrajevali v suhe zidove. Mestoma so tako prestavili celo 10.000 kubičnih metrov kamenja in več na vsak kvadratni kilometer površine in merili celo do 20 kilometrov na kvadratni kilometer. Suhi zidovi so tako označevali meje, varovali pred živino, divjadjo, plenilci, ognjem, burjo in sušo.

Zložbe suhih zidov so se skozi stoletja podirajo in znanja gradnje suhih zidov se izgublja. Ker pa je suhi zid polega tega, da je element identitete na celotnem območju Krasa, še vedno tudi opravlja svojo primarno funkcijo, zato ga želimo ohraniti in znanje gradnje prenesti na mlajše rodove.

Delavnico o suhem zidu bo v parku Škocjanske jame, vodila Eda Belingar konservatorka iz ZVKDS OE Nova Gorica. Sestavljena je iz teoretičnega dela, kjer bodo strokovnjaki predstavili suhi zid kot način gradnje in identiteto prostora Krasa, v praktičnem delu pa se bodo udeleženci poizkusili v gradnji in postavljanju suhega zidu.

 

Podatki delavnice:

 

Termin:

  • 27.10.2016 - teoretični del
  • 28.10.2016 - praktični del

 

Obseg:

  • 4 ure  teoretičnega dela
  • 7 ur ur praktičnega dela

 

Kotizacija:

Delavnica je brezplačna.

 

Lokacija:

  • Teoretični del: Škocjanske jame, Promocijsko kongresni center, Pr Nanetovh,  Matavun 8.
  • Praktični del: Škocjan,  Zid Jakopinove njive, p.št. 730 k.o. Naklo

 

Prijave:

Na portalu Šole prenove

Vabilo s programom

Pilcom web design