Slovensko   |   English
KONTAKTIRAJTE NAS

Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, SI-6215 Divača

Telefon:
++ 386 (0)5 70 82 104
Faks:
++ 386 (0)5 70 82 105
E-pošta:
Iskanje po straneh
E-obvestila
Če želite prejemati naša obvestila, izberite rubriko in vpišite svoj e-mail naslov:
Obvestila
Novosti

Novice in obvestila

Prvi štirje izvedenci za kraško suhozidno gradnjo in letni zbor članov Partnerstva za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje
Datum objave: 17.02.2016   |   Avtor: Darja Kranjc, Manca Vinazza, Vanja Debevec, Karin Lavin
V četrtek, 11. 2. 2016, je v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh na območju parka Škocjanske jame potekal letni zbor Partnerstva za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje (konzorcija), ki je bilo ustanovljeno 27. 2. 2015 kot posreden rezultat aktivnosti v koordinaciji JZ PŠJ in ZVKDS OE NG na čezmejnem projektu Living Landscape. V sklopu zbora je konzorcij v naziv »izvedenec za kraško suhozidno gradnjo« imenoval štiri člane.
Naše dragocenosti od včeraj za jutri
Datum objave: 03.02.2016   |   Avtor: Darja Kranjc
V soboto, 30. 1. 2016, smo v Promocijsko kongresnem centru Pr Nenatovh odprli razstavo Odbora za varstvo kulturne dediščine Biosfernega območja Kras in porečja Reke pri nastanku katere je sodelovalo 18 avtorjev in avtoric vseh starosti in poklicev, od Vrbice do Gradišča pri Divači in Ljubljane, prostovoljcev, ki jim za kulturno dediščino krajev, kjer živijo ni vseeno.
Pisali smo zgodbe
Datum objave: 07.12.2015   |   Avtor: Darja Kranjc
V sklopu aktivnosti vzpostavitve pogojev za podeljevanje znamke PŠJ tretjim osebam, smo 1. 12. 2015, njene potencialne imetnike povabili, da se udeležijo delavnice pisanja promocijskih zgodb. Te so eden od kriterijev za pridobitev naše znamke, ki stremijo k izgradnji prepoznavnosti ponudbe na Biosfernem območju Kras in porečju Reke na lokalni naravi in kulturni dediščini. Delavnico je v sodelovanju s strokovnimi službami JZ PŠJ vodila dr. Nina Krajnc, slavistka komparativistka in strokovnjakinja s področja pisanja marketinških besedil. Od desetih prijavljenih, se je je udeležilo le pet ponudnikov, zaradi česar pa delo ni bilo nič manj zanimivo in naporno.
O nastanku škocjanske jame
Datum objave: 21.09.2015   |   Avtor: Darja Kranjc
V petek, 18. 9. 2015, je bil na Škrateljnovi domačiji poseben popoldan. Skupaj z županjo Alenko Štrucl Dovgan, direktorico Varstveno delovnega centra Koper, mag. Dragico Fojan, direktorjem JZ PŠJ, Stojanom Ščuko, sodelujočimi in prijatelji smo obeležili izid slikanice ljudske povedke Kako je nastala škocjanska jama, ki jo je po pripovedi Stanka Šumana Kuntovga iz Betanje zapisala Jasna Majda Peršolja. Že objavljeno pripoved so, v sodelovanju s Parkom Škocjanske jame, ilustrirali uporabniki divaške enote Varstveno delovnega centra Koper in naredili nekaj lepega.
Festival znanstvenega in dokumentarnega filma v parku Škocjanske jame – JAMNARKULT 2015
Datum objave: 08.09.2015   |   Avtor: Darja Kranjc
Ob prvi izvedbi leta 2012. smo se zavezali, da bomo vsaki dve leti poleti na murvinem vrtu Promocijsko kongresnega centra Pr Nanetovh imeli projekcije filmov in video gradiva o naravi in kulturi našega UNESCO Biosfernega območja Kras (BOK) s porečjem reke Reke ter tako posredno evidentirali, hranili, dali na vpogled raziskovalcem in spodbujali tovrstno video produkcijo v naših krajih. Vmes se je v Parku ogromno dogajalo in v lanskem letu ni bilo moč zbrati dovolj časa, ki bi ga posvetili naboru gradiva. Zato smo se odločili, da naš bienalni festival raje eno leto zamrznemo in poskrbimo za njegovo primerno izvedbo v letu 2015.
Biosferno območje Kras na EXPO 2015 v Milanu
Datum objave: 06.07.2015   |   Avtor: Vanja Debevec
Na povabilo Italijanskega biosfernega območja Ledrensi Alpe in Judicaria ter italijanskega ministrstva za okolje, upravljanje s kopnim in morjem, sva se predstavnika Biosfernega obomčja Kras, Marko Požar in Vanja Debevec, v soboto 20. 6. 2015, udeležila predstavitve izbranih biosfernih območij v Evropi in Italiji na posvetu z naslovom »Beyond food sustainability« (prevod V.D: Daljnosežnost trajnosti hrane). Posvet je potekal v Parku Biodiverzitete v dvorani Center Zemlje na EXPO 2015 v Milanu. Posvet je poleg italijanskega ministrstva organizirala pisarna UNESCO iz Benetk, z namenom predstavitve programa MAB in BO območij v Italiji ter krepitve nadaljnjega mednarodnega sodelovanja med BO.
Portal Partnerstva za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje
Datum objave: 12.06.2015   |   Avtor: Darja Kranjc
V maju 2015 je bil s pomočjo Anjel Lavin v okviru Delovne skupine za informiranje in ozaveščanje javnosti postavljen portal Partnerstva za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje katerega član je tudi naš park, ki v letu 2015 znotraj slednjega opravlja obenem organizacijsko, tehnično in organizacijsko upravljavsko funkcijo. Namen portala je zagotoviti večjo dostopnost Partnerstva javnosti. Vabljeni h ogledu.
Boriti se naprej. Sporočilo, ki so ga prepoznale študentke Mreže univerz Parka Škocjanske jame med raziskovanjem sledov premogovništva na Vremskem.
Datum objave: 12.05.2015   |   Avtor: Darja Kranjc
Med 7. in 9. 5. 2015 je skupina študentk drugega in tretjega letnika prve stopnje ter drugega letnika druge stopnje etnologije in kulturne antropologije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom dr. Jožeta Hudalesa, docenta za področje etnološke muzeologije in etnološkega konservatorstva, nadaljevala z zbiranjem gradiva za muzej vremskega premogovništva in se lotila valorizacije Vodarne Draga.
Naš center na ogled v okviru festivala Odprte hiše Slovenije 2015
Datum objave: 04.05.2015   |   Avtor: Darja Kranjc
V nedeljo, 17. 5. 2015, ob 11h vabljeni na ogled Promocijsko kongresnega centra Pr Nanetovh z arhitektko Silvijo Kajzer. Dogodek je del programa festivala Odprte hiše Slovenije 2015.
Sodelujte z nami pri ohranjanju in varovanju kulturne dediščine
Datum objave: 04.05.2015   |   Avtor: Darja Kranjc
Tak je poziv razstave, ki smo jo ob podpori županje Občine Divača Alenke Štrucl Dovgan odprli v soboto, 18. 4. 2015, v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh v Matavunu. Razstavo z naslovom Vodni viri in Južna železnica na Biosfernem območju Kras (in porečju Reke), ki jo je finančno podprl Park Škocjanske jame, Slovenija, so na pobudo in v sodelovanju z dr. Josipom Orbanićem v okviru Odbora za varstvo kulturne dediščine BOK in PR pripravili Jasmina Klopčič, Mateja Urbančič, Sitka Tepeh, Anu Kahuna in Ivan Simčič. Oblikovanje je opravila Pika Ciuha.
Stran 3/7
 < 1 2 3 4 5 6 7 > 
Pilcom web design