Slovensko   |   English
KONTAKTIRAJTE NAS

Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, SI-6215 Divača

Telefon:
++ 386 (0)5 70 82 104
Faks:
++ 386 (0)5 70 82 105
E-pošta:
Iskanje po straneh
E-obvestila
Če želite prejemati naša obvestila, izberite rubriko in vpišite svoj e-mail naslov:
Obvestila
Novosti

Arheologija jam Špele Prunk

Datum objave: 03.02.2019   |   Avtor: Kranjc Darja

V četrtek, 17. 1. 2019, smo prisluhnili zanimivi predstavitvi magistrske naloge naše pripravnice arheologinje Špele Prunk, ki pod drobnogled vzame arheologijo jam na območju občin Komen, Sežana in Divača. Tu je naštela 53 arheološko zanimivih jam. V petih so bile najdene zgolj paleontološke najdbe, v 48. pa tudi sledi človeka.

Arheologinja Špela Prunk (foto: Darja Kranjc)
Arheologinja Špela Prunk (foto: Darja Kranjc)

Po tipologiji so brezna (takih je najmanj), vodoravne jame (takih je naštela 30) ali spodmoli (naštela jih je 10). Zaradi odmaknjenosti, manjše podvrženosti atmosferskim dejavnikom ipd., jame delujejo kot časovne kapsule, pravi. So pomembne ter posebne, mejne točke v prostoru, kar vpliva na to kako jamski prostor doživljamo ljudje in so ga verjetno tudi prednamci. Skozi čas jih je človek uporabljal kot naselbinske kampe (paleolitik, mezolitik), zatočišča, staje za živali (neolitik), grobišča, kultne prostore (bronasta, železna doba), shrambne prostore, skrivališča, pribežališča, skladišča (srednji vek, čas svetovnih vojn), smetišča (po vojni), ... (*S pripisom, da iz predstavitve izhaja, da datacija rabe ni tako enoznačna kot izhaja iz zapisanega. - op. uredništvo)

Številčno občinstvo (foto: Darja Kranjc)
Številčno občinstvo (foto: Darja Kranjc)

Po predstavitvi so se med prisotnimi jamarji, prostovoljnimi naravovarstvenimi nadzorniki, odborniki, sodelavci, domačini idr. vneli zanimivi pogovori med drugim tudi o dometu posameznih znanosti in potrebi po večjem poudarjanju interdisciplinarnega pristopa. Špeli najlepša hvala za predavanje in iskrene čestitke.

Pilcom web design