Slovensko   |   English
KONTAKTIRAJTE NAS

Park Škocjanske jame, Slovenija
Škocjan 2, SI-6215 Divača

Telefon:
++ 386 (0)5 70 82 104
E-pošta:
Iskanje po straneh
E-obvestila
Če želite prejemati naša obvestila, izberite rubriko in vpišite svoj e-mail naslov:
Obvestila
Novosti

Trajnost pri prehrani

Datum 22.03.2013

Občina Divača, Osnovna šola dr. Bogomirja Magajne in Park Škocjanske jame, Slovenija smo s švedskimi partnerji občino Lidköping, Osnovno šolo Vinninga-Filsbäckenheten in Muzejem Vänerskega jezera nosilci Comenius projekta z akronimom To Do It v okviru katerega želimo s šolsko in širšo lokalno skupnostjo razvijati metodologije in orodja za interdisciplinarni pristop pri izobraževanju in pridobivanju veščin za trajnostni razvoj in vsakdanje življenje.

Projekt Comenius Regio
Projekt Comenius Regio

Trajnost je vrednota, ki jo največkrat povezujemo z okoljem, čeprav sega na mnogo več področij, pravzaprav je način življenja in delovanja, ki bi ga morali usvojiti, če želimo še naprej kvalitetno živeti na Zemlji.

Ljudje smo vse bolj osveščeni o koristih ekoloških živil, vedno več je takih, ki vemo, da so najboljša živila lokalna, sveža, sezonska. Vendar je potrebno gledati širše.

Dober pomen, ki ga taka živila nosijo, se hitro izgubi, če vemo, da so pridelovalci v tej verigi izkoriščani. Prav tako, če so živila tako draga, da so večini ljudi nedostopna. Ali če se za zdrav obrok porabi mnogo energije in v kuhinji ustvari preveč ostankov. Ne nazadnje pa – še tako kvaliteten, okusno in lepo pripravljen obrok ne bo dosegel namena, če bo zaužit v naglici in stresu. Resnično zdrava hrana je mnogo več od le zdravega obroka: koristi Zemlji, našemu zdravju, ima pošteno ceno za pridelovalce in potrošnike, je vir veselja in druženja.

O vsem tem govori trajnost.

 

Z željo, da bi skupaj naredili korak naprej, Vas

v petek, 22. 3. 2013, ob 15h

vabimo v Promocijsko kongresni center Pr Nanetovh - Matavun 8, kjer bo

Tanja BORDON,

predavateljica na višji strokovni šoli

spregovorila o

TRAJNOSTI PRI PREHRANI:

 

  • prednostih lokalnega ekološkega kmetovanja, stanju v svetu in pri nas,
  • tesni povezanosti prehranjevanja in trajnosti,
  • projektu Leonardo da Vinci Partnerstva z naslovom Uporaba načel trajnosti pri pripravi jedi,
  • štirih dimenzijah trajnosti: ekološki, ekonomski, socialni in zdravstveni ter 
  • o uporabi načel trajnosti v ponudbi s primeri dobre prakse iz tujine: Nemčija, Anglija (Soil Association), Danska (The Copenhagen House of Food, restavracija BioMio).
Pilcom web design